(Postpartum) Doğum Sonrası Depresyonu Nedir?
Pospartum
Duygusal ve fiziksel yönden değişimlere yol açan ve tedavi alınmadığı durumlarda hem bebeğin hem de annenin yaşam kalitesini gözle görülür şekilde bozmaktadır. Kronikleşebilen bir durumdur anne ile bebeğin ilişkilerini negatif yönde etkileyerek bebeğin uzun dönemde psikososyal gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca bu durumla ilgili yaygın yanlış inanışların aksine ‘lohusalık’ dönemi ile sınırlı değildir. Ayrıca doğum sonrası depresyonu sıklıkla ‘annelik hüznü’ ile karıştırılmaktadır. Ancak bu iki rahatsızlık iyice ayırt edilmelidir. Annelik hüznü denilen durum doğumdan hemen sonra ortaya çıkmakta ve kırılganlık, alınganlık, hassaslaşma ve duygusallıkta artış gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır ve 2-3 hafta içerisinde bu semptomlar yok olmaktadır. Genellikle annelik hüznünde tedavi ihtiyacı olmamaktadır fakat bu belirtilerin meydana getirebileceği olası bir depresyon riski habercisi olabilmesi nedeni ile bir uzmana başvurup takip altına alınması hem anne hem bebek için faydalı olacaktır.
Postpartum yani bir diğer adı ile doğum sonrası depresyonu olarak da bilinen durum psikiyatrik bir rahatsızlıktır ve genellikle şikayetler 3 haftada yok olmamakta semptomlar devam etmekte ve bu süreçte bir uzman desteği ile citti bir tedavi sürecini gerektirmektedir.
Doğum sonrası depresyonunda ortaya çıkan en yaygın belirtiler şunlardır;
1) Yoğun Ağlama Nöbetleri: Gün içerisinde olur olmaz her şeye sürekli olarak ve durdurulamadan ağlayabilmek.
2) Uyku ve İştahta Bozulmalar: Uyku da olan bozulmalar aşırı uyumak veya hiç uyuyamama gibi ortaya çıkabilmektedir. İştahla ilgili olan sorunlar ise aşırı yemek yeme veya hiç yemek yiyememek durumu olarak görülmektedir.
3) İlgi ve İstekte Azalma: Daha önceden keyif aldığı şeylere ilgi duymaması ve isteksiz olması.
4) Yetersizlik ve Suçluluk Duyguları: genellikle bunlar iyi bir eş olmadığına dair düşünceler veya bebeğine iyi bakamadığına kötü bir anne olduğuna dair ayrıca ev işlerini yapamadığına ve eksik yetersiz olduğuna ilişkin düşüncelerdir.
5) Öz Bakımda Azalma: kendine yeterince bakmaması, banyo yapmaması, saçını taramaması, makyaj yapmaması veya kıyafetlerini değiştirmemesi gibi.
6) İntihar Düşünceleri: Artan ve tekrarlayan ölüm düşüncelerinin olması.
Bu belirtilerden en az 4 tanesinin ortaya çıkması ile annenin mutlaka bir uzmana götürülüp yardım almaya ikna edilmesi gereklidir ve böylelikle hızla bir psikoterapi sürecine başlanmalıdır. Hem annenin, hem bebeğin, hem de tüm ailenin huzur ve bütünlüğü için bir uzmana başvurmak en doğru tercih olacaktır aksi halde doğum sonrası depresyonu tedavi edilmediği durumlarda bu süreç kronikleşebilmekte ve çok daha olumsuz sonuçlara sebep olabilmektedir.
Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist
Kadriye ÖZADMACA