En başta şunu söylemeliyiz ki Pandemi sürecinin bize olumsuz sonuçları kadar kattığı olumlu şeyler de oldu . Olaylara pozitif yönden bakmayı başarırsak eğer çok fazla yol kat etmiş oluruz. Covid-19’un bize kattığı iki olumlu olay oldu; Bunlardan birincisi, insanlar hijyen ve hastalıkla ilgili kurallara daha fazla uydu. İkincisi ise, ülkeler korona virüs sürecinde hiç bir zaman almadıkları kadar olağanüstü ve büyük tedbirler almaya başladı. Bütün bunlar hastalığın beklenenden daha az yayılmasını sağladı. Ancak olumsuz sonuç insanlar aşırı endişeli ve kaygılı bir hale geldi ve böylece de negatif ve olumsuz psikolojik sonuçlar doğurdu:
1. İnsanlar; sosyal medyada duydukları her şeye hiç araştırmadan doğru ya da yanlış mı diye bakmadan kaygı ile tüm bilgilerden aşırı derecede etkilendi. Bu da korku ve kaygının daha da artmasına sebep oldu.
2. Korona virüsle ilgili pozitif vaka sayılarının Ülkeler tarafından doğru açıklamadığı yönünde bilgiler kulaktan kulağa hızla yayıldı. Ancak bütün ülkeler; havaalanı ve sınır kapılarında ateş ölçümü yaparak oldukça dikkatli davrandı ve her şeyi şefaf bir şekilde basınla paylaştı.
3. Bu virüs ve hastalıkla ilgili sürekli bir şeyler duyma isteği hastalığı anlamaya çalışmak için aşırı takip, sürekli olup bitenle ilgili haber dinlemek, sürekli kendi aralarında hastalığı konu haline getirmek kaygıyı çok daha yüksek hallere getirdi ve yavaşça çok daha tetikte ve endişeli insanlar yaratmasına neden oldu.
4. Virüs çıktığı günden itibaren tüm çekik gözlü insanlar karalandı, suçlandı ve kötü muameleye maruz kaldı.
5. Hastalanma kaygısı taşıyan kişilerin ruh sağlığı günden güne daha da olumsuz yönde etkilendi.
6. İnsanlar sürekli bir alarm durumunda olmaya başladı ‘ya ben de hasta olursam, ya yakınlarım hastalanırsa‘ gibi düşünceler her geçen gün daha da arttı.
7. Hastalık nedeni ile insanlar artık uzun süre evlerinden hiç çıkamayacaklarını düşünerek marketleri yağmalarcasına, rafları boşaltarak. Evlerine yiyecek, içecek stoklamaya başladılar.
Hastalıktan psikolojik olarak olumsuz yönde etkilenmemek için; sadece güvenilir kaynaklar takip edilmeli, sosyal medyadan, TV programlarından ve sürekli hastalıkla ilgili konuşmaktan uzak durulmalı. Önerilen tedbirler uygulanmalı ve devletlerin aldıkları önlemlere daha fazla güven duymayı deneyip panik ve kaygıdan uzaklaşmaya çalışmalıdırlar.
Eğer kaygınız başa çıkamayacağınız kadar artmaya başlıyorsa ve bunu kendiniz kontrol altına alamıyorsanız. Mutlaka ve mutlaka bir Uzmandan psikolojik destek almalı ve yardımla kaygınızı kontrol altına alıp ruh sağlığınızı korumalısınız…
Hepinize ruh ve beden sağlığının bol olduğu günler dilerim
Uz. Klinik Psikolog & Psikoterapist
Kadriye ÖZADMACA