Güvenli Bağlanma Stratejisi nedir?
Çocukların ve ergenlerin geçirdiği her dönem gelişimi için güvenli bağlanma tabi ki çok önemlidir. Ancak 0-6 yaş dönemi çok kritik ve özel bir dönemdir. Çünkü özellikle bu dönemde çocukların ‘temel güven duygusu’ oluşur ki adından da anlaşılacağı üzere bu sağlıklı bir gelişimin temelidir.
Yapılan bir çok araştırma da, temel güven duygusu oluşmayan çocuklarda büyüme hormonunun salgılanmadığı ve beynin gelişmediği görülmüştür.
Bu nedenle, bu dönemde bağlanma, kalıcı ve tutarlı ilişkinin oluşması için çok önemlidir. Bu doğrultuda da yapılacak en son şey, ebeveynlerin çocuklarını görmezden gelmesi ve yok saymasıdır. Eğer ebeveynler böyle bir davranış sergilerlerse çocuğu aslında mesafesiz terk etmiş olacaklardır.
Mesafesiz terk ediş ne midir?
Çocuğunuzla somut bir uzaklığınız olmasa da onu uslu(!) durması için bir ekrana hapsetmek örneğin TV, tablet veya telefon gibi, onunla sohbet etmemek, birlikte oyun oynamamak veya aynı sofraya oturmamak, onunla sohbet etmemek, duygularını ve düşüncelerini önemsememek bir mesafesiz terk ediştir. Böylece güvenli bir bağlanma gerçekleşemez.
Çocukların kafasında, annesinin ona kızması bile çocuk için bir farkındalık göstergesi olurken, birlikte verimli zaman geçirmek güvenli bir bağ kurabilmek ve sağlıklı bir çocuk gelişimi için faydası görmezden gelinemez bir gerçektir.
Aksi takdirde duygusal olarak ihmal edilen çocuk, çocukluk depresyonu, öfke nöbeti ve gelişimsel bozukluk gibi daha bir çok sorunla karşı karşıya kalabilmektedir.